+90 543 894 01 12 info@hmsaglik.com Pazartesi - Cuma: 9.00 - 23.00

Evde Sonda Takma Hizmeti Nedir

Evde sonda takma uygulaması, hastanedeki tedavisi tamamlanan fakat evde tedavi sürecine devam edilen hastalara ya da uzun dönem yatağa bağımlı nöromüsküler hastalara (kas ve sinir hastalıkları olan bireyler) hemşireler tarafından idrar ve beslenme sondasının takılması hizmetidir. İdrar sondası, idrarını herhangi bir nedenden dolayı doğal yollardan boşaltamayan hastalarda idrar kesesinin (mesane) içerisine sonda takılarak idrarın dışarıya çıkartılması için uygulanmaktadır. Beslenme sondası ise; ağız (oral) yoluyla beslenemeyen ya da beslenmesi güçleşen hastalara burundan girilerek mideye kadar uzanan bir tüpün takılarak besinlerin mideye ulaşmasının sağlanması için uygulanır. Evde sonda takma hizmeti; ilk kez sonda takma hizmeti ve takılan sondanın değiştirilmesi hizmetlerini kapsamaktadır. Talep edilen hizmetin detayları için canlı destekten bilgi alabilirsiniz.

İdrar sondasının takılması hizmetinde kullanılacak olan sondanın tipinin doğru şekilde belirlenmesi ve işlemin hijyen kurallarına uyularak yapılması çok önemlidir.
İdrar sondaları, kauçuk ve silikon olmak üzere 2 tiptir. Hastanın tedavisi gereği, sonda hastada uzun süreli kullanılacaksa silikon sonda tercih edilmelidir. Kısa süreli tedavilerde ise; kauçuk modeller tercih edilir. Ortalama 10 dakika süren idrar sondasının takılması hizmetinde; mesaneye takılan idrar sondası borusunun ucundaki idrar torbasına idrar gelip, gelmediği kontrol edilerek işlem sonlandırılır. Hasta ve hasta yakınlarına dikkat etmeleri gereken noktalar ile ilgili bilgilendirme yapılır.

Takılı idrar sondasında; torbadan dışarıya idrar sızıntısı olması, sondanın yerinden çıkması, idrar torbasının tıkanması, uzun süreli takılı olması gibi durumlarda idrar sondası uzman hemşireler tarafından değiştirilmektedir. Beslenme sondasının takılmasında kullanılacak sondanın ölçüsünün hastanın yaşına ve tedavisine uygun şekilde belirlenmesi ve hijyen kurallarına uyularak yapılması çok önemlidir. Ortalama 10 dakika süren beslenme sondasının takılması hizmetinde; kateterin hastanın burnundan içeriye verilmesi ve midesine ulaşması sağlanır, steteskop yardımıyla kontrol edilir ve kateter, buruna bant ile sabitlenerek işlem sonlandırılır. Hasta ve hasta yakınlarına, dikkat etmeleri gereken noktalar ile ilgili bilgilendirme yapılır.

 

Bir yanıt yazın